رمان Dune اثر فرانک هبرت،برای فیلمسازان،همواره جزو آثار بسیار سخت برای اقتباس و در واقع اقتباس نشدنی بوده.بعد از شکست خوردن آلخاندرو خودوروسکی و پس از او دیوید لینچ در ساختن فیلمی بر اساس این رمان،این بار دنیس ویلنوو دست روی این اثر سخت گذاشته و قصد کرده تا آن را در قاب سینما جا دهد . ولی واقعا ویلنوو چقدر در کار خود موفق بوده ؟
ما کلی نقد و بررسی فیلم دیگه از نتفیلیکس تو سایتمون منتشر کردیم. حتما به اونا هم نگاهی بندازین 🙂

Dune : Part One
داستان فیلم سینمایی Dune :
همانطور که گفته شد داستان این فیلم در واقع نیمه اول از کتاب اول مجموعه هشت کتابی فرانک هبرت رو در بر میگیره. طبیعتا به واسطه جاگیر شدن در قالب و چهارچوب یک اثر سینمایی ، تغییراتی نسبت به اصل داستان داشته ولی به اصلیت کاملا وفادار است.
داستان از سیاره آراکیس شروع میشود . سیاره ای که تماما بیابان است ، ولی تنها منبع برای استخراج مهمترین ماده در کل هستی است . اسپایس ، نام این ماده مهم است که حکم همه چیز را برای انسان ها دارد و در صورت نبودش زندگی در تمام سیارات مختل میشود.
فرمن ها ، بومیان ساکن آراکیس هستند که متعلق به بیابان ها هستند و بهتر از تمام قبایل دیگر میتوانند در این سیاره زندگی کنند . خاندان امپراطوری ، خاندان هارکونن رو مسئول استخراج اسپایس در سیاره آراکیس کرده .

هارکونن ها در سیاره آراکیس
خاندان آتریدیز ها نیز از محبوب ترین خاندان ها هستند . دوک لیتو رییس این خاندان است و فرزند او دوک پاول و همسرش لیدی جسیکا هستند. لیدی جسیکا از زنان بنی جزریت ، یک فرقه دینی است.
به دستور پادشاهی ، آتریدیز ها ، جایگزین هارکونن ها در سیاره آراکیس میشوند. اما به نظر میرسد که ماجرا به همین سادگی تمام نمیشود.

چانی یکی از اعضای فرمن ها
تیم بازیگری فیلم سینمایی Dune :
تیم بازیگری این فیلم ، یکی از مناسبترین و هماهنگ ترین ترکیب ها برای فیلمی مانند این است ، هر بازیگر در راستای نقشی که دارد ، بهترین عملکرد را دارد و به هیچ وجه حس مصنوعی بودن به بیننده نمیدهد . بازی اسکار آیزاک در نقش دوک لیتو به شدت خوش نشسته ، وقار و هوش و استواری یک فرمانروا را کامل دارد در کنار آن پدر خوبی هم هست و تمام و کمال در این نقش ظاهر شده است .

اسکار آیزاک در نقش دوک لیتو
در این قسمت از فیلم بیشتر از همه افراد ، لیدی جسیکا بیشترین بار احساسی را به دوش میکشد . به موقعش حس ترس و نگرانی و بیقراری را به بهترین حالت منتقل میکند ، و به وقتش برای دفاع از خودش و فرزندش ، جنگجوی ماهریست. بازی ربکا فرگوشن در این نقش واقعا درخشان است ، تغییرات حالات صورت در مواقع مختلف ، بیان احساسات از طرق مختلف و … باعث شده تا او را به خوبی باور کنیم .

تیموتی شالامی (دوک پاول) و ربکا فرگوسن (لیدی جسیکا)
تیموتی شالامی نیز یکی از درخشان ترین بازی های کل کارنامه بازیگریاش تا به حال را انجام داده ، در سکانس امتحان ، اوج این بازیگری دیده میشود . به هر حال او تبدیل به بازیگر جوانی شده که تا الان خودش را به تمام بینندگان و فیلمسازان اثبات کرده .
جیسون موموا هم نقش دانکن آیداهو را بسیار خوب ایفا کرده و با اینکه مدت کوتاهی در فیلم حضور دارد ولی با مخاطب ارتباط خوبی برقرار میکند و تاثیر خودش را میگذارد.
درباره دو بازیگر مهم دیگر (زندایا و دیو باتیستا) که در تریلر ها زیاد از آنها دیدیم ولی در فیلم آنچنان حضوری نداشتند، فعلا نمیتوانیم نظر خاصی بدهیم ، ولی خب احتمالا در فیلم بعدی حضور پررنگ تری دارند و امیدواریم که بازی خوبی را از خودشان به نمایش بگذارند.
در نهایت ، لیست بازیگران نیز در تصویر زیر نشان داده شده.

لیست بازیگران
بچه ها راستی تیموتی شالامی تو فیلم جدیدش ینی Don’t Look Up هم خوش درخشیده بود. اگه نقد و بررسی این فیلم رو ندیدید، از دستش ندید 🙂
شخصیت پردازی فیلم سینمایی Dune :
جهان فیلم ، جهان بزرگیست و بالطبع با افراد زیادی هم در مدت فیلم سر و کار داریم . ولی با این وجود فیلم کار قانع کننده و تمیزی را در زمینه شخصیت پردازی اجرا میکند. تمام شخصیت هایی که میبینیم ، هر چند که حضور کمی هم داشته باشند ، حداقل یک دیالوگ یا حتی یک رفتار کوچک دارند ، که آن حرکت و رفتار یا گفتار ، هر چقدر هم کوچک باشد ، کاملا حساب شده و هدفمند است تا که دید کلی ای را نسبت به شخصیت ها برای ما بزند .
شخصیت دانکن آیداهو با اینکه حضور زیادی ندارد ، ولی در طول حضورش متوجه میشویم که او جنگجویی وفادار . شرافتمند است ، به قواعد جنگ پایبند است و اصول اخلاقی ای برای خودش دارد. و به بومی های آراکیس بر اساس توانایی هایشان احترام میگذارد .

دانکن آیداهو با بازی جیسون موموا
فضاسازی فیلم سینمایی Dune :
از نظر فضاسازی ، طراحی صحنه ، طراحی لباس و موارد از این دست ، این فیلم بی نظیر است . همه چیز در جای خودش قرار دارد ، عناصر مختلف با یکدیگیر هماهنگی کامل دارند و حسی را به بیننده منتقل میکنند که گویی واقعا آراکیسی وجود دارد . از نظر بصری ، صحنه های این فیلم واقعا چشم نوازند ، یعنی حتی اگه کل مدت فیلم را صرفا صحنه های فیلمبرداری شده را بدون هیچ داستان و دیالوگی تماشا کنید ، باز هم خسته نمیشوید . قطعا فیلمبرداری بی نظیر ، تاثیر بسیاری روی این فضا سازی دارد.


موسیقی فیلم سینمایی Dune :
همانطور که احتمالا خیلی از شما بدانید ، موسیقی این فیلم را هانس زیمر تولید کرده . همچنین به خاطر پروژه موسیقی فیلم Dune ، پیشنهاد تولید موسیقی فیلم Tenet را رد کرده.
هانس زیمر با حوصله و دقت تمام موسیقی ها را ساخته و از عناصر صوتی فیلم هم در قطعاتش استفاده کرده و ماحصل تمام این دقت و ظرافت ، کاری گوش نواز شده که تاثیر فوق العاده ای در فضاسازی اثر و غرق شدن در دنیای فیلم نواز دارد . یه حدی که احتمالا Dune بدون موسیقی هانس زیمر ، آنچنان جذاب نبود و ممکن بود حتی به یک کار تا حدی خسته کننده تبدیل شود.

جمع بندی نقد و بررسی فیلم سینمایی Dune :
همانطور که احتمالا خیلی از شما شنیده اید. فیلم Dune در واقع مقدمه و دریچه ای برای ورود به این دنیای بسیار بزرگ است . طبیعتا در یک زمان دو ساعت و نیمه نمیتوان کل دنیای فیلم را به تصویر کشید ، پس داستان فیلم ناقص میماند . البته که دنیس ویلنوو سعی کرده تا فیلم را در جای خوبی تمام کند تا حس ناقص بودن را به بیننده ندهد و در این زمینه موفق هم بوده . بنابر این با دیدن این فیلم شما تا حدی با دنیای فیلم و مقدماتش آشنا میشوید و اصطلاحا در آب نمک میروید تا برای فیلم های بعدی آماده باشید . به شخصه بسیار علاقه مندم حالا که انقدر جذب این دنیا شده ام ، فیلم های بیشتری را از این مجموعه ببینم و امیدوارم که دنیای این داستان ، مانند داستان های Starwars و Game Of Thrones به وسیله سینما بسط داده شود تا افراد بیشتری در سراسر دنیا از دیدن و آشنا شدن با این دنیاها لذت ببرند.
لینک IMDB فیلم
برای خواندن مقاله های بیشتر با برنامگ همراه باشید